Naturvernforbundet Naturvernforbundet
english   deutsch  
 
 
[ login]   [feed]
    [home] > [vern] > [artikkel 55]
 

Meny


Vern Fakta Friluftsliv Bilder

Naturforum Forumet er desverre lagt ned, men hvis noen viser interesse, ved f.eks. å sende mail til webmaster, kan det tenkes vi kan lage et nytt forum for sidene.

Aktuelle lenker: Forvaltningsstyret WWF Norge Naturvern-
 forbundet
Naturforum Taiga Rescue Network xTrillemarka.no DNT Norske-
 Naturfotografer

 
Dato: 2004-01-03

Norges eldste grantre funnet i Trillemarka

Grana er 479 år. Den er funnet av forskere fra Skogforsk i sommer.


bilde
Se deres hjemmeside med flotte bilder og lærerik artikkel fra tidsskriftet

Av Norges 7 eldste grantrær,er 4 i Trillemarka-Rollagsfjell!Laagendalsposten skriver 29.12.03:
"Skogforskere har funnet Norges eldste grantre i Trillemarka-Rollag Østfjell. Det aller eldste, på 507 år, er imidlertid hogd. (Les artikkelen her)

Det eldste levende treet er 479 år gammel og står fortsatt ved Minneskleiv i Rollag Østfjell. Treet har overlevd vær og vind, råte, sykdom og skogbrann helt siden middelalderen. Tidligere har det vært antatt at den såkalte «Gamla» i Nordmarka i Oslo var landets eldste gran. Men nå må den se seg slått av «Minneskleivgrana», som forskere ved Norsk institutt for skogforskning (Skogforsk) har døpt 479-åringen. At norsk gran kan bli enda eldre, og til og med runde 500 årringer, har forskerne funnet bevis på Sigdal-siden av Rollag Østfjell. Der står det i dag en granstubbe med hele 507 årringer. Treet ble hogd vinteren 1997/1998, ifølge Skogforsk." Disse grantrærne stammer helt fra Middelalderen, da det var totalt 200.000 innbyggere i Norge. Grana begynte å spire samtidig med at de første oppgangs-sagene (vanndrevne sager) i Norge ble satt i drift.